Globalizáció és térségi fejlődés - Szirmai, Viktória; Baráth, Gabriella; Molnár, Balázs; Szépvölgyi, Ákos (Tér és Társadalom, 2003)
Az utóbbi néhány év világgazdasági történései a magyar szakemberek figyelmét is a globalizáció folyamatai felé fordították. A globalizáció esetén legtöbbször azonban csak annak gazdasági oldalairól beszélünk, miközben nem, vagy alig ejtünk szót a társadalmi, a politikai és a kulturális hatásokról. Ezért ebben a tanulmányban a globalizáció konkrét térségi társadalmi és gazdasági hatásainak feltárására vállalkozunk. Egy székesfehérvári empirikus kutatás eredményei alapján – és természetesen számos egyéb, hasonló típusú konkrét vizsgálat által feltártak szerint – kísérletet teszünk a globalizáció helyi folyamatainak elfogulatlan elemzésére, a térség fejlődése szempontjából kedvező és kedvezőtlen következmények tisztázására.