Területi egyenlőtlenségek a Közép-Dunántúlon - Baráth, Gabriella; Molnár, Balázs; Szépvölgyi, Ákos (Tér és Társadalom, 2001)
Az 1990-es évek Magyarországán végbement gyors társadalmi-gazdasági változások következtében a területi egyenlőtlenségek jelentősen átstrukturálódtak. A folyamat különböző területeket más és más mértékben érintett. Az átalakulás egészét tekintve az átlagosnál kedvezőbb változásokat mondhat magáénak a Közép-dunántúli régió. Az összességében kedvező összetételű tényezők mellett azonban kisebb térségekben, belső és külső perifériákon a területi egyenlőtlenségek hosszabb távú stabilizálódása, bizonyos területeken pedig felerősödése várható. A régió dinamizmusának megtartása érdekében polarizáltabb fejlődés, a kialakult területi egyenlőtlenségek kezelése szükséges, egyrészt a versenyképesség egyes területeken történő javításával, másrészt az elmaradt területek további felzárkóztatásával.